Jesteś tutaj: Strona Główna/Oferta/Torty/lista smaków/Dakłaz
Dakłaz
Opis produktu
Trzy (lub dwa) blaty bezowe. Musy śmietanowe oparte o krem angielski, serek mascarpone i białą czekoladę. Z kawą, kajmakiem o owocami suszonymi (żurawina, daktyl, orzechy)
Uwagi dodatkowe
Tort z grupy bardziej tradycyjnych. Trzy blaty, dwa przełożenia. Wysokość ok 8-9 cm Można też złożyć z użyciem dwóch blatów (biszkoptowy i bezowy) - wysokość 6-7 cm
Torty bezowe są delikatne i niestabilne. Może się zdarzyć że tort pęknie. Śmietana rozpuszcza bezę przez co na drugi dzień krojąc można odnieść wrażenie że tort "nie ma w środku bezy"
Taki tort dość ciężko się kroi co dodatkowo utrudniają owoce.
Zdjęcia są poglądowe. Elementy dekoracji, ich ułożenie mogą się różnić co zależy od dostępności oraz fantazji cukiernika :)
Tabela rozmiarów
NR | Średnica tortu (cm) | Orientacyjna waga (kg) | Orientacyjna ilość kawałków |
0 | 14 | 0.6-0,8 | 4-6 |
1 | 18 | 1-1.4 | 8-12 |
2 | 22 | 1.4-1.9 | 15-16 |
3 | 26 | 1,9-2.6 | 24-26 |
4 | 28 | 2.5-3 | 28-32 |
5 | 31 | 2.9-3.4 | 32-36 |
6 | 20x30 (prostokąt)książka komunia św. lub boisko | 2-2.7 | 24-28 |
7 | 28x34 (prostokąt) | 3.7-4.2 | 40-45 |
8 | 30x40 (prostokąt) | 4.5-5.1 | 50-55 |