Poznaj nas lepiej

Nasza firma

Historia i teraźniejszość

Był rok 1967. Po ośmiu latach pracy w słynnej cukierni Józefa Scherchardta w Rynku Głównym, Józef Wilk otworzył własną cukiernię. W tym też roku zdał egzamin mistrzowski uzyskując tytuł mistrza w rzemiośle cukiernictwo. Działalność prowadził z żoną Elżbietą do początku lat dwutysięcznych. Wtedy firmę przejął jej obecny właściciel, Grzegorz Wilk. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego, uczestnik wielu szkoleń, kursów, pokazów. Obecnie firma ma dwa sklepy firmowe w Krakowie : Plac na Stawach (róg ul.Komorowskiego i Senatorskiej) oraz w Podgórzu (Limanowskiego 30A). 

film

Nasze wideo

Zapraszamy do obejrzenia filmu, nagranego w 2016 roku. Był on wyemitowany w TVP Kraków w cyklu "Dobre bo polskie". Opowiada on o naszej działalności.

Misja

Naszą misją jest robić smaczne, naturalne, zdrowe i bezpieczne wyroby. Surowiec- świeże jajka, masło, naturalny miód, doskonała czekolada itd. - to jest podstawa! Autorskie receptury - pozwalające wydobywać to co najlepsze z wykorzystywanych surowców. Fachowcy, ludzie z pasją dzięki którym surowce, wg tych receptur nabiorą odpowiedniego kształtu. Czerpiąc garściami z tradycji i doświadczenia wielu lat cały czas chcemy się uczyć, rozwijać. Szkolenia, książki, pokazy, kursy, internet. Poniżej przedstawiamy zestawienie niektórych wydarzeń w których uczestniczyliśmy.   

Kursy, szkolenia

Szkolenia, nauka, literatura cukiernicza - to ważne elementy naszej tożsamości. Wierzymy że koncentrując się na podnoszeniu naszych kwalifikacji, umiejętności, wiedzy będziemy mogli oferować produkt który będzie zadowalający dla klienta. Związane jest to również  z szacunkiem dla klienta i jego potrzeb. Poniżej prezentujemy niektóre z szkoleń w których uczestniczyliśmy wraz z wymienieniem mistrzów prowadzących . Często oprócz receptur które prezentowali cenne było również samo spotkanie z ich doświadczeniem, podejściem do cukiernictwa oraz z ich osobowością. 

 

ROK GDZIE PROWADZĄCY TEMAT
2021 Szkoła Ashanti , Łódź Maciej Rosiński

Słodki stół, cukiernictwo bankietowe

2021 Inspiracja Akademia Umiejętności , Bydgoszcz Michał Świerad

Torty, ciastka, monoporcje

 2019 Szkoła Ashanti , Łódź  Michał Doroszkiewicz    Petit Gateau, haute patisserie
2019 Szkoła artystyczna Wiesław Kucia, Lublin Sławomir Korczak Pieczywo wiedeńskie
2017 Pastry Creation, Chorzów Michał Iwaniuk Desery
2017 Master Martini, centrum kreacji,  Zabierzów   Praliny, czekolada
2017 Szkoła Ashanti , Łódź   Leonardo di Carlo Desery bez glutenu, bez laktozy i bez białek
2016 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Paweł Małecki Ciasta Wielkanocne
2015 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Aleksander Bordeaux Praliny, Ciasta, Ciastka
2014 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Krzysztof Ilnicki Torty
2014 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Patryk Szczepański Makaroniki
2013 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Krzysztof Ilnicki Ciastka indywidualne
2010 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Marcin Paździor Praliny cięte
2008 DGF, Paryż, Francja Bruno Pastorelli Torty, ciasta, monoporcje, praliny
2007     Callebaut training center, Wiese, Belgia Jean-Pierr Wybauw Czekolada, praliny
2006 Chocolate Academy Callebaut, Łódź Marcin Paździor Spotkania z czekoladą - praliny , torty
2001 Poznań. Szkoła Profesional im. Wojciecha Kandulskiego. Marek Sobkowiak Cukiernictwo nowoczesne