Jesteś tutaj: Strona Główna/Oferta/Boże Narodzenie 2020
Boże Narodzenie 2020
BOŻE NARODZENIE 2020.
Poniżej prezentujemy kilka typowych ciast z naszej oferty na Boże Narodzenie. Nie są to wszystkie pozycje jakie oferujemy. Zapraszamy również na podstronę "ciasta" gdzie jest pełna oferta
Zapraszamy na zakupy do naszych sklepów. Pieczemy na bieżąco i na bieżąco zaopatrujemy nasze sklepy. Nie przyjmujemy zamówienie na ciasta. Na torty - tak!.
W okresie Świąt Bożego Narodzenia zapraszamy:
Poniedziałek 21 XII 8.00-18.00
Wtorek 22 XII 7.30-19.00
Środa 23 XII 6.30-19.00
Czwartek 24 XII 6.30-13.00
Poniedziałek 28 XII Nieczynne
Wtorek 29 XII 8.00-18.00
Środa 30 XII 8.00-18.00
Czwartek 31 XII 7.00-15.00
Piątek, Sobota 1I - 2I Nieczynne
Makowiec
Makowiec

Opis produktu
Tradycyjny makowiec. Ciasto drożdżowe (zrobione na maśle, świeżych jajach), mak z bakaliami (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy). Całość zwinięta w roladę. Góra polana lukrem i posypana makiem
Uwagi dodatkowe
Makowiec jest pieczony w foremce o długości 39 cm. waga ok 1kg (można go pokroić na 18-19 kromek)
Możliwość zakupu części.
Makowiec domowy
Makowiec domowy

Opis produktu
Tradycyjny makowiec. Ciasto drożdżowe (zrobione na maśle, świeżych jajach), mak z bakaliami (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy). Całość zwinięta w roladę. Góra polana lukrem i posypana makiem
Uwagi dodatkowe
Ten makowiec ma taką samą proporcję maku i ciasta drożdżowego jak makowiec z formy ale jest pieczony nie w foremce, waga ok 0,6 kg . Często jest nieregularny, pęknięty. W procesie pieczenia wytwarza się nieco grubsza skórka niż w makowcu foremkowym. Kroi się trochę gorzej niż makowiec z foremki. Możliwość zakupu części.
Orzechowiec
Orzechowiec

Opis produktu
Tradycyjny orzechowiec. Ciasto drożdżowe (zrobione na maśle, świeżych jajach), orzechy włoskie zmielone w trójwalcówce granitowej z bakaliami (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy). Całość zwinięta w roladę. Góra polana lukrem i posypana zmielonymi orzechami
Uwagi dodatkowe
Orzechowiec jest pieczony w foremce , 39 cm , waga ok 0,9 kg, ok 18-18 kawałków. Możliwość zakupu części.
Kakaowiec
Kakaowiec

Opis produktu
Ciasto drożdżowe (zrobione na maśle, świeżych jajach), Masa kakaowa. Całość zwinięta w roladę. Góra pomalowana czekoladą
Uwagi dodatkowe
Kakaowiec jest pieczony w foremce , 39 cm , waga ok 0,9 kg, ok 18-18 kawałków. Możliwość zakupu części.
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa

Opis produktu
Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami. Zrobione na maśle, świeżych jajach. Babka jest polana lukrem co zapewnia słodycz i lepszą wilgotność ciasta. Robimy jednak też część bez lukru co jest lubiane przez osoby chcące ograniczyć spożycie cukru.
Uwagi dodatkowe
Standardowo babka jest robiona w foremce o długości 39 cm. waga ok 0,6 kg i można ją pokroić na 18-19 kromek.
W okresie Świąt Wielkanocnych babka jest robiona w formach okrągłych różnych gramatur : 30 dag, 50 dag, 1 kg
Sernik z brzoskwinią
Sernik z brzoskwinią

Opis produktu
Sernik z brzoskwiniami z pianką (bezą) i kruszonką. Ser z mleczarni Michów.
Uwagi dodatkowe
Prostokąt, wymiary ok 15x20 cm , waga ok 0,9 kg
Piernik
Piernik

Opis produktu
Piernik (miodownik) - Ciasto nieco inne niż klasyczny wałkowany piernik ale również z mieszanką korzenną i dużą ilością bakalii (rodzynki, skórka, orzechy, krojona marmolada). W całości pomalowany czekoladą
Uwagi dodatkowe
Ciasto jest wypiekane w foremce i ma długość 39 cm, waga ok 1,2 kg i można go pokroić na 18-19 kromek.
Możliwość zakupu części kawałka.
Piernik przekładany
Piernik przekładany

Opis produktu
Blaty z ciasta piernikowego , inne niż klasyczny wałkowany piernik ale również z mieszanką korzenną przekładane powidłem śliwkowym z domieszką konfitury z czarnej porzeczki. W całości pomalowany czekoladą
Uwagi dodatkowe
Ciasto ma formę prostokątną o długości 40 cm, waga ok 1,2 kg i można go pokroić na 18-19 kromek.
Możliwość zakupu części kawałka.
Babka piaskowa
Babka piaskowa

Opis produktu
Babka piaskowa dwukolorowa (część z kakao). Ciasto biszkoptowo- tłuszczowe z dużą ilością jaj
Uwagi dodatkowe
Standardowo babka jest robiona w foremce o długości 39 cm. waga ok 0,7 kg i można ją pokroić na 18-19 kromek.
W okresie Świąt Wielkanocnych babka jest robiona w formach okrągłych różnych gramatur : 30 dag, 50 dag
Babka piaskowa przekładana
Babka piaskowa przekładana

Opis produktu
Blaty z babki piaskowej (ciasto biszkoptowo- tłuszczowe z dużą ilością jaj) przekładane masą włoską ( z orzecha ).
Trzy blaty , dwa przełożenia
Uwagi dodatkowe
Standardowo ciasto ma formę prostokąta krojonego z całego blatu długości ok 40 cm , szerokość ok 6. waga ok 1,2 kg i można ją pokroić na 18-19 kromek.
Możliwość zakupu części kawałka
Torcik Stefanka
Torcik Stefanka

Opis produktu
Cztery biszkopty ( dwa z kakao, dwa jasne) przełożone kremem maślanym czekoladowym, kremem maślanym kawowym, masą włoską (orzechową). Całość oblana czekoladą
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 8x30 cm, waży ok 0,9 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Makowe płaskie
Makowe płaskie

Opis produktu
Kruchy spód a na nim warstwa makowa a na niej cienka, karmelizowana warstwa orzechowa
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 15x20, waży ok 0,8 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Sacher
Sacher

Opis produktu
Trzy biszkopty z kakao przełożone kremem maślanym czekoladowym i konfiturą brzoskwiniową lub morelową. Całość oblana czekoladą
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 15x20, waży ok 0,7 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Copy of Miodowe z orzechami
Copy of Miodowe z orzechami

Opis produktu
Kruche z miodem (tylko prawdziwy!). Na górnym blacie orzechy włoskie skarmelizowane z miodem. Przełożenie z kremu budyniowego.
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 15x20, waży ok 0,8 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Cwibak
Cwibak

Opis produktu
Cwibak (keks) -ciasto biszkoptowo- tłuszczowe z dużą ilością bakalii (rodzynki, skórka, orzechy, krojona marmolada).
Uwagi dodatkowe
Ciasto jest wypiekane w foremce i ma długość 39 cm, waga ok 1,1 kg i można go pokroić na 18-19 kromek.
Możliwość zakupu części kawałka.
Torcik makowy
Torcik makowy

Opis produktu
Trzy biszkopty makowe przełożone kremem maślanym czekoladowym i kawowym oraz konfiturą wiśniową. Całość oblana czekoladą
Uwagi dodatkowe
Ciasto ma formę prostokąta o wymiarach 8x30, waży ok 1 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Grysikowiec
Grysikowiec

Opis produktu
Delikatne blaty miodowe przekładane kremem gotowanym z kaszy mannej i powidłem.
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 8x20, waży ok 0,6 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Malinowa chmurka
Malinowa chmurka

Opis produktu
Ciasto kruche, galaretka malinowa, serek mascarpone ze śmietaną, beza.
Tartoletka
Tartoletka

Opis produktu
Delikatna galaretka żelatynowa z owocami na kremie budyniowym. . Górny blat z wylanymi na nim orzechami włoskimi prażonymi w miodzie. W środku krem budyniowy. Zwykle owoce to maliny (poza sezonem mrożone) ale robimy również z innymi owocami np z truskawkami
Uwagi dodatkowe
Podstawowy kawałek ma wymiary 15x20, waży ok 1 kg.
Możliwość zakupu części kawałka.
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Opis produktu
Kruche maślane, konfitura z pomarańczy własnej roboty, delikatny krem cytrynowy z serkiem mascarpone. Na górze opalana beza. Różne wielkości. Okrągłe średnice 15 cm lub 19 cm. Są też małe sprzedawane jako ciastka 6,5 cm i 8,5 cm. Fajne są też prostokąty 7x19
Uwagi dodatkowe
Jedna z naszych "nowszych" propozycji. Ciasto kruche pieczone w perforowanych formach. Przyjemnie kwaśny krem i słodycz delikatnej bezy.
Tarta chili
Tarta chili

Opis produktu
Pyszne, czekoladowe brownie. Na nim słone masło orzechowe (orzeszki ziemne). konfitura wiśniowa. Całość zalana czekoladowym ganache gotowanym z papryczką chili
Szarlotka firmowa
Szarlotka firmowa

Opis produktu
Kruchy spód,na górze kruche starte. Jabłko prażone własnoręcznie (prosto z Łącka!), odrobina rodzynek i wiśni
Uwagi dodatkowe
Wymiary kawałka ok 15x20 cm, waga ok 0,85 kg
Szarlotka pieniona
Szarlotka pieniona

Opis produktu
Kruchy spód,jabłka pokrojone w plasterki (nie prażone). posypane odrobiną cynamonu i zalane babką piaskową
Uwagi dodatkowe
W miarę dostępności staramy się używać szarej renety.
Wymiary kawałka ok 15x20 cm, waga ok 0,8 kg
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałami

Opis produktu
Kruchy spód,na górze beza posypana płatkami migdałowymi. Jabłko prażone własnoręcznie (prosto z Łącka!).
Uwagi dodatkowe
Wymiary kawałka ok 15x20 cm, waga ok 0,6 kg
Szarlotka domowa
Szarlotka domowa

Opis produktu
Ciasto kruche na dole i na górze. W środku jabłko starte na tarce, posypane odrobiną cynamonu.
Tę szarlotkę robimy też w wersji z ciastem z mąki gryczanej (bezglutenowa) czyli jest to produkt z składników bezglutenowych ale w związku z tym że nasza pracownia jest glutenowa nie możemy nazwać tej szarlotki "bezglutenowa"
Uwagi dodatkowe
W miarę dostępności staramy się używać szarej renety.
Wymiary kawałka ok 15x20 cm, waga ok 0,8 kg
Toffi
Toffi
Opis produktu
Trzy biszkopty przełożone kremem budyniowym z toffi
Włoski
Włoski
Opis produktu
Biszkopt ze startymi orzechami włoskimi. Na spodzie rolada biszkoptowa. Na górze cieniutka warstwa kremu czekoladowego. Całość posypana ... orzechami.
Nugat
Nugat

Opis produktu
Białko, cukier, miód (prawdziwy! - tylko taki używamy), orzechy włoskie. Ciągnąca masa ograniczona z góry i z dołu waflami.
Uwagi dodatkowe
Ciasto ma wschodnie korzenie a konkretnie Lwowskie. Po II wojnie światowej w Krakowie pojawili się Lwowiacy a jednym z nich był Józef Scherchardt u którego praktykował Józef Wilk a kótry swoja cukiernię miał w Rynku Głównym.
Nugat laskowy
Nugat laskowy

Opis produktu
Białko, cukier, miód (prawdziwy! - tylko taki używamy), orzechy laskowe. Ciągnąca masa rozłożona na waflu kakaowym. Na górze słynny nugat z orzecha laskowego z Lubeca (północne Niemcy). To ciasto sprzedajemy na sztuki (1 szt 3,9 zł) ale jest możliwość również pokrojenia na większe kawałki
Uwagi dodatkowe
W jednej z naszych podróży zawodowych odwiedziliśmy producenta marcepanu w Lubece. Fabryka zachowuje rzemieślnicze technologie. Jednym z produktów jaki robią jest nugat z orzecha laskowego. Połączyliśmy go z naszym nugatem i tak powstał nasz nugat laskowy.
Zwykle sprzedajemy go w formie ciastka sztukowego ale w okresie wielkanocnym przybiera on formę mazurka
Tarta Bakaliowa
Tarta Bakaliowa

Opis produktu
Kruche maślane. W środku bakalie, karmelizowane z miodem. Orzechy włoskie, laskowe, morela, żurawina, migdały
Średnica 19 cm
Kapuśniak
Kapuśniak

Opis produktu
Kapuśniak. Ciasto francuskie naszego wyrobu. Kapusta z cebulą również oczywiście naszego wyrobu i doprawienia pieprzem i solą
Kulebiak
Kulebiak

Opis produktu
Kulebiak. Ciasto drożdżowe. Nadzienie : pieczarki
Francuskie ze szpinakiem
Francuskie ze szpinakiem
Opis produktu
Francuskie ze szpinakiem. Ciasto francuskie naszego wyrobu. W środku szpinak, prażony z przyprawami
Babeczka z pomidorem
Babeczka z pomidorem

Opis produktu
Babeczka z pomidorem. Ciasto: połączenie francuskiego z kruchym. W środku suszony pomidor (w sezonie świeży koktajlowy) zalany quiche (kisz) czyli mieszanka śmietany, jaj i przypraw